Steden en dorpen
De oude Zeeuwse dorpen en steden zijn robuust en pittoresk tegelijk. Beleef de idyllische kant van Zeeland in een van haar prachtige historische plaatsen.
Veere
Veere is een prachtig stadje met een roemrijk verleden. Het is één van de meest verrassende plaatsen in Zeeland. Aan de Kaai, aan de jachthaven en op de Markt, zijn prachtige koopmanshuizen en pakhuizen te zien met trapgevels, tuitgevels, lijstgevels en klokgevels.
Een leuk klein haventje, veel terrasjes, lekker eten, en dat middenin een prachtige historische omgeving, en: vlakbij recreatiegebied het Veerse Meer. De opvallendste monumenten zijn het voormalige stadhuis, de Campveerse toren, de ‘Schotse Huizen’ en de Grote Kerk waar vanaf je uit kunt kijken over heel Walcheren. Overal vind je mooie hofjes en leuke doorkijkjes die je mee terug in de tijd nemen.
Rondom het stadje zijn verdedigingswerken waar een mooie rondwandeling langs loopt.
Middelburg
Middelburg, de hoofdstad van Zeeland. Dé monumentenstad van Zeeland met meer dan 1.200 monumenten ligt op Walcheren. Het oude Stadhuis, de Lange Jan, de Koepelkerk en de historische Abdij waar het Zeeuws Museum is gevestigd zijn omgeven door straten met herenhuizen. De meeste monumentenpanden stammen uit de Gouden Eeuw. De historische havens uit deze tijd zijn ook grotendeels bewaard gebleven. Je kunt er tegenwoordig met je jacht aanleggen midden tussen de Middelburgse historie. Rond de stad ligt een mooie stadswal waar een wandelpad over loopt. Ook zijn er rondvaarten door de Middelburgse grachten. Of beklim de 90 meter hoge Abdijtoren de Lange Jan. Na 207 treden kan je genieten van een buitengewoon mooi uitzicht. Shoppen, een rit met de paardentram óf een bezoek aan Mini Mundi (Zeeland in miniatuur), Middelburg heeft veel te bieden.
Goes
Goes, stad van de Bevelanden! Ooit kwamen bijna alle wegen op Zuid-Beveland door Goes. “Geef me een dubbeltje en ik ga naar Goes” is een nostalgische slogan die aangeeft dat in Goes van alles te koop was. En dat is nog steeds zo. Tegenwoordig gaat de rijksweg A58 langs Goes. Wie vergeet af te slaan, mist de verscheidenheid van de derde monumentenstad van Zeeland met een beschermd stadsgezicht en 238 rijksmonumenten.
Goes heeft een aantrekkelijke binnenstad met mooie winkels, jachthaventjes. De stad vervult een centrumfunctie voor Zuid- en Noord-Beveland.
Domburg
Van heinde en verre komen zonaanbidders naar het altijd bruisende mondaine Domburg, dat met een grote diversiteit aan kwaliteitswinkels, musea, hotels, zwembad en niet te vergeten het wereldberoemde “Zeeuwse Licht”, dat door schilders als Mondriaan en Toorop is vastgelegd. Domburg is al 170 jaar een badplaats van grote allure, het Badpaviljoen getuigt hier nog van. Verder hebben zijn er jaarlijks een aantal evenementen zoals: de Schildersweek, de Kustmarathon, Jazz by the Sea en diverse kunstroutes.
Domburg is een leuk, bruisend dorp met veel gezellige terrasjes en galeries waar je kunt rondsnuffelen. Kunst leeft er nog steeds. In het Marie Tak van Poortvlietmuseum staan de kunstenaars uit de kunstenaarskolonie centraal.
Zierikzee
Zierikzee staat bekend als monumentenstad. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee namelijk een groot aantal monumenten (568). Van herenhuizen tot kleine panden met trapgevels en van poortgebouwen tot een historische haven. Handel, nijverheid en visserij brachten de stad rijkdom, welvaart en schoonheid. Hierdoor had Zierikzee al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad met de vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Een echt welkomstgevoel.
De stad heeft nog een middeleeuws stratenpatroon. Je ziet Zierikzee al van ver liggen dankzij de St. Lievens Monstertoren van 62 meter hoog, ook wel de Dikke Toren genoemd. De historische haven van Zierikzee heeft een Museumhaven met oude schepen waar je in mag rondkijken.
Vlissingen
Vlissingen, stad aan zee. Aan de oevers van de Westerschelde ligt Vlissingen, een stad met een maritiem heden en verleden. Breng een bezoek aan Vlissingen om lekker uit te waaien aan de langste zeeboulevard van Nederland, waar je de voorbijvarende zeeschepen naar Antwerpen bijna kunt aanraken! De Westerschelde kent veel ondiepe plekken waardoor bij de meeste schepen een loods aan boord komt. Vanaf de boulevards is de beloodsing van de schepen goed te volgen.
Vlissingen is met het beschermde stadsgezicht één van de zeventien beschermde stads- en dorpsgezichten in Zeeland en heeft veel monumenten. In de zomermaanden trekken de Boulevards, het Nollestrand en het Badstrand (unieke stadsstranden) vele recreanten en toeristen.